marți, 7 mai 2019

Cositorirea conductorilor de cupru.Da sau nu?

Cositorirea conductorilor de cupru.Da sau nu?



Desi discutia e lunga si interminabila cositorirea nu este buna si nici nu aduce nimic bun.Mai jos o sa atasez cateva filmulete ,pe care va rog sa le vizionati pana la capat,in care explic exact de ce nu este ok sa cositoresti.
Discutiile au inceput de la Normativul I-7 din 2002 care ne spune sa cositorim iar cel din 2011 (cel in vigoare si azi) nu se mai mentioneaza cositorirea.Multi au crezut ca daca sa scos nu inseamna ca este interzisa.O sa vedeti in filmuletele atasate care sunt dezavantajele cositoririi conductorilor de cupru si o sa insir cateva si aici.

1.Creste rezistenta (R) totala a instalatiei electrice.Cu cat rezistenta totala a unei instalatii electrice este mai mare cu atat protectiile (sigurante automate,disjunctoare,MCB,RCD,RCCB,RCBO) functioneaza mai greu vs timp de reactie.

2.Incalzirea conductorul peste 150 grade celsiusi face ca acesta sa piarda din calitatile electrice si fizice,modificanduise maleabilitatea .El devine mai rigid fiind foarte expus la rupere.

3.Incalzirea conductorului de cupru prin cositorire afecteaza si izolatia din PVC si VPE.Conductorii de cupru nu trebuiesc incalziti mai mult de 70 de grade,altfel izolatia lor isi pierde din proprietati.Atasez si o poza pe tema asta.

Nu mai pomenim aici de timpi de lucru si de periculozitatea cositoririi.


Instalatiile electrice se executa de catre personal calificat.Instalatia electrica si cea de gaze nu se face in regim DIY.
















Daca ai nevoie de un Electrician Autorizat si care este disponibil Non-Stop pe zona Bucuresti 





Un comentariu: