miercuri, 12 februarie 2014

Intrebari de la cititori : freza de mana de 3 cai putere

Liviu Petrache,Bucuresti

Intrebare:

"De curand am cumparat o freza de mana pentru lemn noua.Acesta freza are in specificatii o putere a motorului de 3CP.Sunt foarte incantat de achizitie ,i-am facut probe peste probe si merge perfect.Problema a aparut cand am citit undeva pe internet ca acea freza de mana nu are cum sa aiba 3 CP in conditiile in care este alimentata la 220V.Intrebarea mea este daca am fost sau nu inselat in privinta puterii frezei sau informatiile de pe internet sunt false?"


Raspuns:


Un topic foarte interesant si anume puterea motoarelor electrice.
              In primul rand trebuie sa tinem seama ca aici vorbim de doua tipuri diferite de motoare electrice.Freza ta de mana este pusa in miscare de un motor universal folosit in constructia sculelor electrice.Aceste motoare sunt folosite in freze pentru lemn,freze  mici gen Dremel sau chiar in scule electrice cu acumulator.
              Aceste motoare pot genera rotatii mari pe minut intre 20000 rpm si 30000 rpm.Caii putere sunt determinati de o formula matematica care ne spune ca intr-un cal putere sunt 745.7 wati electrici sau lucru mecanic oferit de un cal putere necesita 745.7 wati electrici ca si consum de energie.
Caii putere se calcula si inmultind cuplul motorului cu viteza (aici viteza este RPM-ul motorului).Din pacate nu dispunem de aceste date legate de cuplul motorului.Producatorii de scule folosesc aceste date pentru a determina caractersticile reale ale unei scule .
              Motoarele prin inductie se rotesc la rotatii mai mici si producatorii acestor motoare folosesc voltii (220v) multiplicati de amperi si de eficienta motorului.Eficienta motorului este data de o fractie din 100% .
Exemplu: 0.7 reprezinta o eficienta de 70%.Adica daca motorul consuma 1000W ,eficienta 0.7 inseamna 700w putere efectiva.
Si avem formula VxAxEficienta totul de impartit la 745.7 W (adica un cal putere).
Deci lasa-ma sa-ti dau cel mai bun raspus la intrebarile tale:
Am fost inselat?:Nu
Iubeste-ti freza si nu vei fi dezamagit de ea.
Freza mea are 3CP?: Nu stiu.Trebuiesc facute niste teste ,vazute specificatiile motorului date de producator.Trebuiesc facute niste calcule mai amanuntite.

Ca freza ta sa aiba 3cp ar trebui sa aiba trebui sa aibe un consum de vreo 3500 w,lucru pputin probabil.
3500w x 0.7 eficienta =2450 w
2450w / 745.7=3.28 CP
Nu cred ca freza ta are un consum de 3500w.
Este posibil sa aiba o eficienta mare dar si asta este putin probabil pentru ca o parte din putere este trasformata in caldura nu in putere.