duminică, 5 ianuarie 2014

Batoning sau batonare?Ce este ea si la ce se foloseste.

Scriu acest articol pentru toti obsedatii care isi omoara cutitele si macetele cu un bat,batand in ele cu scopul de a produce cat mai multe lemne de foc.Intrabarea mea este de ce sa folosim acesta metoda ,sa debitam lemn de foc ,ca doar nu avem probleme cum ca nu ar incapea in soba?
Batonarea se foloseste atunci cand avem nevoie de lemne verzi,subtiri (pana in 2-4 cm) taiate cat mai drept sau pentru a extrage lemnul uscat dintr-o craca umeda.Toata lumea stie ca lemnul in interior este mai uscat.
Dar asta se foloseste pentru aprinsul focului si atat.

Bushcrafting de placere
1.Daca pleci in drumetii ,deci esti pregatit de acasa,i-a la tine un topor si un fiestrau retractabil sau pliabil.
2.Incerca sa debitezi lemnul cat mai lung pentru a consuma cat mai putina energie.Doar ai plecat sa te aerisesti nu sa muncesti mai mult decat acasa.Am niste prieteni care sunt obsedati cu focul de tabara.Muncim cateva zile la munte de ne sar capacele,cu topoare,pene etc.Cand venim acasa avem febra musculara.Dar fiecare cu placerea lui.

Supravietuire
1.daca esti intr-o situatie de supravietuire foloseste natura in interesul tau
2.nu te obosi prea mult pentru ca oricum nu ai prea multa energie,si ce ai trebuie bastrat
3.in padure se gasesc lemne de foc care nu decesita operatiuni de debitare.daca ai aprins focul pune bustenii intregi pe el.Focul ,prin faptul ca va arde focul iti va injumatatii bustenii.Practic ai 2 busteni mai mici pe care ii vei pune tot intregi pe foc.


O alta baliverna de survival-istii astia de duzica este faptul cu stransul multor lemne la un loc si pe urma sa faci focul.Da,asta merge cand e uscat.Cand conditiile sunt umede ,atunci strangi lemne cat sa intretii focul o ora doua si pe urma aduni lemne.Daca totul este ud ,focul facut inainte va usca lemnele aduse ulterior.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu