marți, 26 noiembrie 2013

Lemnul - Definitii,Proprietati si intrebuintari

Lemnul


                        Romania are pe teritoriul ei (asta daca se mai opresc astia din defrisat ) toate dipurile de lemn,de la esentele tari la cele moi.Lemnul se extrage din arbusti,arbori,subarbusti si liane.Cel mai bun si rezistent lemn se extrage din trunchiul arborilor.Acest lucru se datoreaza faptului ca trunchiul are cele mai multe inele anuale de crestere in raport cu crengile.

                Speciile din care se extrage lemnul sunt urmatoarele:

 • rasinoase sau conifere (brad,molid,pin,duglas,larice)
 • foioase (esenta tare :fag,stejar,frasin,ulm,paltin,jugastru,artar,carpen ; Esenta moale :tei,plop,mesteacan,salcie,anin)

          In constructii ,cea mai larga utilizare o au rasinoasele .Acest lucru se datoreaza faptului ca rasinoasele au o structura simpla si uniforma,durabilitate ridicata,propietati si rezistente mecanice ridicate.
Mitul romanesc care spune ca bradul este folosit in constructii doar pentru ca este ieftin ,este total eronat.Daca am folosi un lemn de esenta tare pentru grinzi ,am putea sa ne trezim cu toata constructi in cap.explicatia este ca aceste esente mari au densitate mare si nu sunt eleastice indeajuns pentru a suporta greutati mari.In constructii sunt folositi doar ca stalpi verticali ,nu si ca grinzi.
             
         Lemnul este un material neomogen,alcatuit dintr-un numar mare de celule vegetale.Cu cat numarul celulelor vegetale este mai mare cu atat esenta lemnului este mai tare.Deci avem si o densitate mai mare.

Inelele anuale de crestere reprezinta cantitatea de lemn formate intr-o perioada vegetativa de un an.Inelul anual are doua zone:
 1. Lemnul timpuriu de primavara
 2. Lemnul tarziu de toamna
Acestea doua se deosebesc atat prin aspect cat si ca densitate si rezistenta.Prin inelele anuale de crestere se poate determina varsta arborelui.

Foarte des,lemnul prezinta unele defecte care limiteaza utilizarea lui in cosntructii.Aceste defecte sunt de 2 feluri:
 1. Defecte care micsoreaza rezistenta lemnului
 2. Defecte care influenteaza negativ aspectul lemnului
Defectele lemnului sesizabile inainte de debitare:
 • defecte de forma ale trunchiului
 • defecte de structura
 • noduri
 • crapaturi
 • galerii de insecte
 • coloratii anormale
Defectele lemnului sesizabile dupa debitare:
 • Neregularitatea latimii inelelor anuale de crestere
 • Fibra creata
 • Fibra incalcita
 • Lemnul de compresiune (atentie maxima la acest defect cand cumparati lemn pentru construtii;aceste defect este explicat mai pe larg in acest articol)
 • Excentricitate

              Dupa cum am precizat sa vorbim un pic despre lemnul de compresiune.Mare atentie cand cumparati lemn,sa nu aibe acest defect.Defectul numit lemnul de compresiune apara in special la rasinoase si consta in ingrosarea puternica a lemnului tarziu ,din inelele anuale,care prind o culoare rosu-brun inchis.Arborii cu acest defect au o forma finala ovala ,cu inima excentrica.Structura ,compozitia chimica si propietatile lemnului de compresiune difera mult de cele ale lemnului normal .Piese confectionate din acest lemn (usi,ferestre,grinzi,lambriuri etc;) se deformeaza puternic (arcuire maxima) si uneori crapa foarte rau dupa uscare.A nu se confunda cu molidul care are o culoare usor rosiatic.Lemnul de compresiune are culoare ruginei.L-am intalnit in foarte multe depozite de lemn si nici cei care il vindeu nu stiau ce anume au in stoc.


Proprietatile Lemnului

Proprietati fizice

 • densitate (reprezinta raportul dintre masa lemnului si volumul aparent.Volumul aparent are acesta denumire pentru lemnele pot avea si goluri nevizibile inainte de debitare.Densitatea este necesara pentru calcului incarcarii cladirilor si pentru a calcula dimensiunile pentru trasport.Deoarece densitatea este influentata de umiditatea lemnului,trebuie precizat,printr-un indice ,si umiditatea lemnului in momentu;l determinarii masei si volumului)

 • umiditate (umiditarea lemnului reprezinta cantitatea de apa pe care  o contine lemnul si se simbolizeaza cu U.Umiditatea lemnului se masoara cu un aparat special.Clasificarea lemnului in fuctie de umiditate:
 1. Lemn Verde U>30%
 2. Lemn Zvantat U=24-30%
 3. Lemn Semiuscat U=18-24%
 4. Lemn Uscat U=<18%
 5. Lemn Anhidru U=0%

Valori recomandate pentru anumite umiditati

 • U=8-12% mobila,parchet
 • U=10-13% ferestre,usi pentru exterior
 • U=12-15% Foisoare ,balcoane,lambriuri pentru exterior
 • U-19-20% Podele lemn,astereala


 • dilatarea si contractia ( se datoreaza cresterii continutuli de apa din lemn.Umiditatea creste,lemnul se dilata;umiditatea scade ,lemnul se contracta.Lemnul care se dilata cel mai mult,radial,longitudinal si tangential este nucul.Lemnul care se dilata cel mai putin este bradul)

 • culoare 
 • miros
 • textura

Proprietatile termice ale LemnuluiAici ne referim la comportarea lemnului fata de caldura .Conductivitatea termica este propietatea unui corp de a conduce caldura.In cazul lemnului conductivitatea termica este influentata de urmatorii factori:
 • Densitate:conductivitatea termica se mareste odata cu cresterea densitatii,deci lemnul greu ,de esenta tare,conduce mai bine caldura.
 • Umiditate:conductivitatea termica a lemnului creste direct proportional cu cresterea umiditatii
 • Temperatura:la temperatura mai ridicata,conductibilitatea termica creste
In comparatie cu alte materiale ,conductibilitatea termica a lemnului este redusa ,deci se poate folosi la izolarea termica a constructiilor.


Caldura Specifica

Caldura specifica reprezinta cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperarura unui kg de lemn cu 1 grad celsiu.Caldura specifica a lemnului este mult mai mare in raport cu alte materiale ,deci ,la o cantitate de caldura data,lemnul va atinge o temperatura mai mica decat alte materiale.

Propietatile electrice ale lemnului

Resistenta electrica-lemnul uscat este un foarte bun izolator electric.Are o rezistenta electrica mare.Rezistenta scade invers proportional cu umiditatea.

Rezistenta magnetica


Lemnul are proprietatea de a nu se magnetiza.

Proprietatile Mecanice

Plasticitate - se aplica tratamente specifice de plastifiere (aburi) pentru ca lemnul sa poata fi folosit  in diverse forme curbate.Cele mai bune pentru curbat sunt:fagul,ulmul,frasinul,stejarul.Lemnul tanar se indoaie mai usor.

Rezistenta la alungire- cea mai buna rezistenta la alungire o au rasinoasele,apoi foioasele moi,si cea mai slaba rezistenta la alungire o are lemnul de esenta tare.

Rezistenta la compresiune a lemnului-este rezistenta lemnului la forte care tind sa-l comprime,paralel si/sau perpendicular pe fibre.

Duritatea lemnului-rezistenta la patrunderea in interiorul sau a unui material mai tare (ciuie,suruburi,scoabe).Lemnul are duritatea maxima in sectiunea trasversala.

Rezistenta la smulgerea cuielor si a suruburilor este importanta deoarece acesta metoda de imbinare este foarte folosita in constructii.In raport cu pozitia cuiului fata de directia fibrelor,s-a constatat ca rezistenta este maxima in cazul in care cuiele se introduc tangential in lemn si minima cand cuiele se introduc paralel cu fibrele.

Durabilitatea lemnului- rezistenta sa in timp.Cele mai durabile specii de lemn sunt cele care contin substante tanante sau cele cu rasini.Cea mai mare durabilitate o are lemnul care este pastrat in aer liber,in contact cu solul sau partial ingropat in pamant.